Kotolňa na biomasu v Prešove bude dodávať teplo do ďalších 3000 bytov

10.09.2009 Prešov

Novú výmenníkovú stanicu, vďaka ktorej bude zásobovať teplom a teplou úžitkovou vodou (TÚV) vyrábanou spaľovaním drevnej štiepky ďalších viac ako 3000 domácností, uviedla dnes do prevádzky na Sídlisku III v Prešove ...
Okrem toho budú môcť túto energiu odoberať aj prevádzkovatelia nebytových priestorov, školské zariadenia a iné objekty občianskej vybavenosti.
Otvorenie tejto výmenníkovej stanice je podľa člena predstavenstva spoločnosti Paula Minarika zavŕšením zavádzania biomasy na tejto strane mesta.
\"Na kotolňu, ktorú sme otvárali v marci tohto roka, bolo napojených v prvej etape viac ako 6000 bytov, rovnako aj školy, škôlky a ďalšie objekty. Pripojili sme k nej dva okruhy, čo nám v súčasnosti umožňuje zásobovať teplom spolu 9250 bytov, \" konštatoval Minarik. Zároveň dodal, že počas leta sú všetky byty v tejto časti mesta zásobované teplou vodou, ktorú vyrábajú len spaľovaním drevnej štiepky.
Najväčší výrobca a dodávateľ tepla v Prešove musel v tejto súvislosti vybudovať okolo jedného kilometra nových sietí, pričom do prepojenia kotolní investoval v tejto etape približne 1,2 milióna eur (36,15 milióna Sk). Keďže zavedením tohto spôsobu výroby energie dôjde k výraznej úspore plynu, podľa Minarika to pocítia odberatelia v celom Prešove.
\"Okrem toho to prinesie istú záruku v nejakých krízových obdobiach, kedy nebudeme závislí len od dodávok plynu, \" spresnil Minarik. Spoločnosť plánuje prepojením kotolní a zavádzaním nových výmenníkových staníc, dodávky tepla z tejto kotolne postupne rozšíriť aj do ďalších častí Prešova.
Kotolňu na spaľovanie drevnej štiepky v Prešove, odovzdali do užívania koncom marca tohto roka. Investičné náklady na tento projekt presiahli 3 milióny eur (90,38 milióna Sk). Pred jej sprevádzkovaním spotrebovali v roku 2008 na zabezpečenie dodávok tepelnej energie pre domácnosti a ďalších odberateľov približne 28 miliónov kubických metrov (m3) plynu. Nová technológia umožňuje znížiť spotrebu o vyše šesť miliónov m3 ročne.
Výkon novej kotolne na biomasu je 8MW a ročne vyrobí okolo 50.000 MWh tepla. Na výrobu tepla a teplej vody spotrebuje asi 72.000 priestorových metrov štiepky za rok, ktorú odoberajú od niekoľkých dodávateľov.
Spoločnosť Spravbytkomfort zabezpečuje v meste Prešov správu bytových domov, dodáva teplo a TÚV do viac ako 20.000 domácností a ďalších 65 nebytových a výrobných priestorov.
 

Vyberte región